Szórásos előkezelő berendezések

A szórásos előkezelő berendezések (egy-két speciális esetet kivéve) folyamatos üzeműek, ezért egy automata felületkezelő sorhoz a legelőnyösebb megoldást jelentik.

Az előkezelő berendezés egypályás, folyamatos üzemű, szóró eljárással működő berendezés. A berendezés a szállítópályán érkező munkadarabokat kémiai és hidromechanikai úton zsírtalanítja, foszfátozza. A berendezés egy kádsorból, felépítményből valamint gépészeti egységekből áll.

Az alagútban lévő zónák között csepegő tálcák vannak, melyek a lecsepegő folyadékot a megfelelő tartályba vezetik vissza. A zónák között az átszórást megakadályozó blendék helyezkednek el.

A szórásos előkezelő rendszer névadó eleme a szóró koszorú rendszer. A koszorúkra a technológiai idők és a munkadarab méreteknek megfelelő számú fúvókát kell beépíteni. A fúvókáknak alap esetben PP-s állítható fúvókákat szoktunk választani, mivel a megfelelő szóráskép ezekkel állítható be a legpontosabban. A rendszer választható normál fém (betekerős) fúvókákkal is, melyekkel a berendezés ára olcsóbbá tehető. A szóró koszorúkat a kádak mellé, vagy a kádakra szerelt keringtető szivattyúk táplálják.

A tartályban kivehető durva szűrő van, ez védi a keringtető-szivattyút. A szivattyúk szóró nyomása a munkadaraboknak megfelelően állíthatók. A berendezéseinkhez általában KSB, RITZ és SAER szivattyúkat szoktunk beépíteni.

A kádak üzemközi töltése automatikus. A rendszer a technológiának megfelelően egy, vagy több frissítő koszorúval is felszerelt lehet. A berendezés ezeken keresztül kapja meg a szükséges friss vizet. A friss víz mennyisége szabályozható, rotaméteres körön állítható be. A szennyvíz csökkentésének érdekében, ahol lehet, a kádakat kaszkádba kötjük. A kaszkádok automatikusan működnek.

A kádak előírt technológiai hőmérsékletét villamos fűtőbetétekkel, vagy meleg vízfűtésű hőcserélővel (lemezes, vagy csőkígyós) lehet biztosítani, szabályozott rendszerben.

Ha lemezes hőcserélőt építünk be, akkor a hőcserélőkön mosócsonkok vannak. Az ajánlat ilyenkor tartalmaz egy hőcserélőmosó berendezést, mely segítségével a hőcserélő meghatározott időközönként átmosható, és így a rendszer folyamatosan jó hatásfokkal működik. A hőcserélő egység előtt egy zsákos szűrő van beépítve, mely folyamatosan szűri a vegyszert.

Az anyagmozgató rendszer a berendezésen kívül halad (acél tartószerkezetre függesztve), az alagútból a kiszórás meggátolását műanyag kettős kefezár biztosítja. Az alagútból a kigőzölgést ventilátoros elszívás akadályozza meg. A berendezéseinkbe alap esetben műanyag járórácsot építünk be.

A keletkező szennyvizek gyűjtésére zsompot kell kialakítani az előkezelő alatt, illetve kármentőt az előkezelő körül. A szennyvízkezelő ellátása a kiépített zsompból történik szivattyúk segítségével.

Az előkezelő után lefúvató állást is lehet beépíteni igény szerint, ha a munkadarab annyira alakos, hogy vízleszárítás előtt célszerű az ezekben a részekben megülő folyadékot kifúvatni.

A berendezés felépítményének és az előkezelő kádaknak az anyaga mindig az adott technológiai előírásnak megfelelően van kiválasztva. Tehát ahol lehet normál acél, ahol kell ott rozsdamentes, vagy saválló acélból készülnek az elemek. Az előkezelő a fűtött zónákban szigetelt kivitelű. A teljes berendezés és a kádak is kívülről egy horganyzott acéllemezes burkolatot kapnak.

A legjobb megoldás azonban a műanyag felépítmény. Azon előnye mellett, hogy jóval olcsóbb mint egy rozsdamentes, vagy egy saválló felépítmény, egy esetleges technológia váltás miatt nem szükséges új felépítmény készíteni. Ez azért lehetséges, mivel a teljes felépítmény egyazon anyagból készül (műanyag, tehát saválló), tehát amíg egy normál acélsaválló acél zónákból felépülő előkezelő berendezésnél nem lehet az egyes zónákat cserélni (nem lehet a saválló zónát a normál acél helyére mozgatni), addig a műanyagnál bármelyik zóna felcserélhető. Ezen előnyök miatt általában a műanyag felépítményű előkezelő rendszereket javasoljuk.

Egy szórásos előkezelő berendezés az alábbi főbb és kiegészítő egységekből állhat:
 • előkezelő felépítmény, belső járóráccsal, kezelő ajtókkal
 • konvejor tartó a felépítményen
 • előkezelő kádak a technológia szerint
 • szűrők a kádakhoz
 • szóró koszorú rendszer fúvókákkal
 • az előkezelőt kiszolgáló gépészeti egységek (szivattyúk, kazán, csövezés és csőszerelvények, szelepek, elzárók)
 • frissítő koszorúk
 • kaszkád kötések a víztakarékos megoldáshoz
 • kefezár a kiszórás meggátolására
 • elszívó ventilátor és légtechnika, szabályzó zsalukkal
 • kidobó légtechnika és cseppleválasztó
 • légmosó berendezés
 • hőcserélő mosó berendezés
 • a berendezés erős áramú szekrénye, vezérlő szekrénye PLC-vel, programmal
 • érzékelők, végállás kapcsolók, szintvezérlők, ellenőrző és mérő műszerek
 • RO berendezés és tároló tartálya, sótlanított víz előállítására
 • vegyszeradagolók
 • lefúvató állás az előkezelő végén
Egyedi tervezésű előkezelők, alkatrészmosók

A szórásos előkezelő berendezések egyik speciális ága az egyedi tervezésű gépek és alkatrészmosó berendezések. Ezek a berendezések speciális, vagy egyedi feladatra készülnek a Megrendelő hathatós közreműködésével. Ezek a berendezések teljesen egyedi, a munkadarabra tervezett gépek.

Előkezelő kabinok

Ezek a berendezések gyakorlatilag takt üzemű szórásos előkezelő berendezések. Nagy kiterjedésű darabok esetén, vagy szálanyagok előkezelésére szoktuk alkalmazni őket. Az egyes zónák (zsírtalanítás, öblítés, stb.) külön kabinban vannak, vagy ha ez nem megoldható, akkor egy kabinban vannak és egymás után történnek a kezelések.

A szórás közben a munkadarabokat egy segédlánc mozgatja ide-oda a fixen beépített fúvókák előtt, így nincs szükség arra, hogy a kabin teljes hosszában történjen a szórás. Így kevesebb fúvókával és kisebb teljesítményű berendezéssel is ugyanazt a hatékonyságot lehet elérni.

Felépítésében a szórásos előkezelőre hasonlít, gyakorlatilag olyan mintha a szórásos előkezelőből egy zónát kiemelnénk. Itt is ugyanaz a felépítmény van hasonló kialakítással, csak a vízösszefolyások vannak másképp megoldva. A kádak a felépítmény alatt helyezkednek el, a szóró koszorúk ellátása is ugyanaz. A rendszer ebben az esetben is teljesen automatizált. A kabinon lévő pneumatikus ajtó nyitása után a munkadarabokat egy segédlánc húzza be a kabinba (ez a segédlánc végzi a munkadarabok mozgatását is szórás közben). Ha egymás után vannak építve a kabinok, akkor takt lépéskor egy kabin hosszt lép a darab és a következő kabinba lép, miközben egy új darab érkezik a helyére.

Alkatrészmosók

Egyedi munkadarabok és feladatok esetén szoktunk alkalmazni a munkadarabra és a feladatra tervezett kisgépeket. Ezek szintén teljesen automatizáltak. Mivel ezek is gyakorlatilag kis szórásos előkezelők ezért elvben hasonlóak a szórásos előkezelőknél ismeretetekkel. Ezekben a berendezésekben is szóró koszorúk végzik a mosási feladatot, melyeket a felépítmény (gép) alá helyezett kádból, kádakból lát el egy keringtető szivattyú. Mivel ezek kis kompakt gépek, ezért a mosás utáni szárítás, vagy lefúvatás is a gép tartozéka lehet.