RO berendezés (víz sótlanításra)

Az előkezelő technológiáknak a kezelés során szüksége lehet sótlanított vízre. Némelyik vegyszert is sótlanított vízben kell oldani, tehát az alapja a sótlanított víz. Általában a vízpótlások is sótlanított vízzel történnek, illetve kimeneti zónákban érdemes sótlanított vízzel öblíteni a jobb felületi minőség elérése céljából. A sótlanított víz előállítására mi fordított ozmozis elvén működő RO berendezést ajánlunk. A fordított ozmozis egy környezetkímélő, gazdaságos eljárás a víz sótlanítására.

A fordított ozmozis elvén működő berendezések félig áteresztő membránokkal üzemelnek. Ezek az oldószert pórusaikon átengedik, az oldott anyagok áramlását pedig megakadályozzák. Ha valamilyen sóoldatot és tiszta vizet egymástól ilyen félig áteresztő hártyával elválasztunk, akkor külső beavatkozás nélkül a tiszta víz molekulái a membránon keresztül átvándorolnak a sóoldatba, amely így felhígul és a térfogata megnő. Ez a folyamat az ozmozis. A folyamat akkor kerül nyugalmi helyzetbe, ha létrejön az ozmotikus egyensúly.

Ha megfordítjuk ezt a folyamatot és a magasabb koncentrációjú oldatra (sóoldat), nyomást gyakorlunk, akkor az ozmotikus nyomás leküzdése után (fordított irányban) tiszta víz áramlik a membránon keresztül. Ezt a folyamatot nevezzük fordított ozmozisnak.

A berendezést mindig a szükséges sótlanított víz előállításra kell méretezni. Figyelembe kell venni a szükséges frissítéseket, és sótlanított vizes zónákat (ezek a mérvadóak), valamint azt, hogy egyes kádaknál a feltöltéshez is sótlanított vízre lehet szükség.

Egy RO berendezéshez tartozik egy tároló tartály is, melybe a berendezés az előállított sótlanított vizet továbbítja. Az előkezelő berendezések ebből a tartályból kapják meg a szükséges sótlanított vizet. A berendezést egy kis PLC vezérli, melyet egy kezelő panelról lehet irányítani.