Radiális ventilátorok

S-ESZ (magas hőmérsékletre)

Feladata agresszív és koptató, valamint robbanásveszélyes komponenseket nem tartalmazó, max 250 ℃ hőmérsékletű tiszta levegő szállítása. A ventilátorok festőberendezések légfűtő és szellőztető egységeibe kerülnek beépítésre.

Jellemző felhasználási területük:

S-ESZ M / S-ESZ H típusú ventilátorokat, betétventilátorokat a vállalat által gyártott festőüzemi berendezések előkezelőiben, vízleszárítóiban, beégető kemencéiben stb. használjuk fel.

Feladatuk elszívás, ill. léghevítőkben a meleg levegő szállítása.

A ventilátorokat csak egyfajta hajtásmóddal, a járókereket a meghajtó villamos motor tengelycsonkjára közvetlenül ráépítve gyártjuk. A járókerék hátrahajló lapátozású, hegesztett szénacél szerkezet. A rezgésmentes járás érdekében a járókerekeket statikusan és dinamikusan kiegyensúlyozzuk. A forgórészt a motor tengelyére alátéttel, csavarral és biztosító lemezzel rögzítjük. A motor peremes kialakítású és egy alátét lapon keresztül a csigaházhoz van erősítve. Meleg levegő szállításánál (60 ℃-nál magasabb hőmérséklet) a csapágyazások hűtéséről gondoskodni kell. A gépek (villanymotorok) csapágyainak hűtését hűtőtárcsákkal oldjuk meg. A gépek környezetében a hűtőtárcsák illetve a villamos motor megfelelő működése érdekében a hőmérséklet 40 ℃-nál magasabb nem lehet. A csigaház hegesztett lemezszerkezet, egyik oldalról a ventilátorbetét, másik oldalról a szívókúp szerelhető fel azonos csatlakozó mérettel. Robbanásveszélyes közeg szállításánál alumínium szívókúpot és robbanásbiztos motort alkalmazunk.

ETA

Nagy nyomást előállító, kis légszállítású, előrehajló lapátozású radiál ventilátor család. Alkalmazható általános vagy ipari szellőzési célokra, beépíthetők elszívó berendezésbe, üzemeltethető zárt és nyitott térben egyaránt. Nagy előnyük a kis helyszükséglet, jól használhatók tapadó port tartalmazó közeg szállítására.

Közvetlen hajtású család.

Alapkivitelben normál levegő szállítására alkalmas. De jól alkalmazható még tapadó port tartalmazó közeg szállítására.

Alapkivitelben -20 ℃- +60 ℃ hőmérsékletű közeg szállítására alkalmas. Speciális kivitelben ez az érték változtatható.

VHf, NVH, KNV (közvetlen hajtású ventilátorok)

A radiális ventilátorcsalád tagjai a kis-közepes légszállítás és közepes-nagy nyomástartományban dolgoznak. Légszállításuk kb. 0,01-3 m3/s közé, össznyomás növekedésük pedig 210-7600 Pa közötti tartományba esik. A gépek egyaránt alkalmazhatók ipari célokra, kisebb berendezések technológiai folyamatainak ellátására, illetve általános szellőzési célokra. Míg az első funkció ellátására inkább a KNV és az NVH típusok, az általános szellőzési célokra a VHf típusok a megfelelőbbek. A ventilátorok egyaránt telepíthetők helyiségbe és szabad környezetbe. A szabadban üzemelő gépeket védőtetővel célszerű ellátni, a közvetlen csapadéktól való megóvás érdekében.

Ezeket a gépeket gyakran telepítik igen poros környezetbe, vagy a szállított közeg hőfoka változik, vagy pedig nagy a nedvességtartalom, így a gépekben jelentős lehet a porlerakódás, illetve a kondenzvíz képződés. Ezért a ventilátorokon ellenőrző-tisztító ajtó és kondenzvíz leeresztő található.

Ezek az egy oldalról szívó, egyfokozatú radiális ventilátorok közvetlenül a motortengelyre szerelt járókerékkel készülnek. A motortartó bak a ventilátorral összeépített. A csigaház osztatlan, a járókerék a csigaház falán kialakított nyíláson (VHf-nél hátoldalon a többinél szívó oldalon) át szerelhető. A gépek karimával, illetve kerettel ellátott szívó-, és nyomócsonkkal rendelkeznek.

VH, NVH (ékszíjhajtású ventilátorok)

Az ékszíjhatású ventilátorok kiegészítik a közvetlen hajtású alapgépeket. Az ékszíjhajtású ventilátoroknak nagyobb térfogatáram elérésében és a nyomás kisebb mértékű kiterjesztésében van szerepük.

Ezek a radiális ventilátorok egyaránt használhatók ipari, technológiai feladatra, illetve általános szellőzés ellátására, épületgépészeti célokra. Ipari célokra valamint nagyobb, pl. leválasztókkal ellátott légtechnikai rendszerekhez inkább az NVH típus, épületgépészeti célokra pedig a VH típus alkalmasabb. Az ékszíjhajtásos megoldás előnye, hogy az időközben megváltozott rendszerekhez a gépet egyszerűen, gyorsan hozzá lehet hangolni, s ehhez csak ékszíjtárcsát kell cserélni. A változtatásnál figyelembe kell venni, hogy a fordulatszám változásra érzékenyen változik a szükséges hajtóteljesítmény.

Az ékszíjhatású ventilátorok egy oldalról szívó, egyfokozatú radiális ventilátorok. A levegő belépése tengelyirányból szívócsonkon keresztül történik. Mivel a ventilátor közvetett hajtású ezért a csigaházához hajtásbak csatlakozik. A motor normál kivitelnél a csigaház nyomócsonkjával ellentétes oldalon helyezkedik el. A ventilátorok ékszíjhajtásúak, az áttétel az alapkereten lévő villamos motorra szerelt ékszíjtárcsa és a hajtás ékszíjtárcsája között létesül. Az ékszíjhajtás és a tengely védőburkolattal van ellátva.

TVN (transzport ventilátor)

A TVN típusú transzportventilátor, speciális kialakítása révén lehetővé teszi, hogy a szállítandó közeg levegővel keveredve a lapátkeréken áthaladjon. Ezek a különleges célgépek így alkalmasak olyan pneumatikus és fluidtechnikai feladatok ellátására, ahol a feladat például levegő és poranyag, vagy levegő és forgács jellegű anyagok keverékének szállítása. A szállítandó közeg így a feladó helytől a szívócsövön, a ventilátoron és a nyomócsövön áthaladva jut el a rendeltetési helyére. A transzportventilátor alkalmas tehát például fűrészpor, faforgács és egyéb papír-, és textilipari mezőgazdasági hulladék, aprított és szálazott anyagok levegővel való szállítására.

A ventilátor járókereke előlap nélküli radiális lapátozású, lemezből hegesztett, erősített kivitelű dinamikusan kiegyensúlyozott. A csigaház különleges kiképzésű, oldallemezei négyzet alakúak. A ventilátor ékszíjhajtású, a hajtómotor a ventilátor mellé, külön alapra szerelt.