Kézi nagynyomású mosás (gőzborotva)

Kézi nagynyomású mosót kis darabszám és nagyobb méretű munkadarabok esetén célszerű alkalmazni. A gőzborotvás mosó a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a munkadarabok előkezeléséhez.

Gőzborotvás mosás esetén a munkadarabok előkezelése zárt vagy nyitott munkahelyen történhet, gőzsugaras zsírtalanító berendezés segítségével. Zárt munkahely esetén általában egy kabinban történik a zsírtalanítás, de megfelel ennek egy külön műhely is, (vagy egy elszeparált műhelyrész), mely a zsírtalanítás fogadásra van előkészítve (csempézve, vízelvezetés megoldással). Minden esetben a munkahely padozata alatt egy víz összefolyás, és általában két részre szeparált gyűjtőzsomp van kialakítva a mosószeres víz és az öblítő víz külön gyűjtésre. A munkahely felett elszívó ernyő van, így a párás levegő egy elszívó ventilátor segítségével a szabadba kerül.

Zsírtalanítás-foszfátozás

A zsírtalanítás-foszfátozás gőzsugaras berendezéssel történik. A gőzborotva által kiszórt vegyszeres víz a munkadarabról lefolyva a kiépített zsompban gyűlik össze. A zsompból szivattyú nyomja vissza a folyadékot az általában 1m3 nagyságú gyűjtőtartályba (adott körülményekhez igazodva), ahol a vegyszer koncentráció beállítható. A gyűjtőtartály kialakítása olyan, hogy a felúszott olajréteg a folyadékszint megemelésével lefölözhető. A gyűjtőtartályból gravitációs ráfolyással kerül a mosófolyadék a gőzsugaras berendezésbe, ahol ismét felhasználásra kerül. Az előkezelés tehát zárt rendszerben történik, a mosófolyadék folyamatos keringésben van. Ez a technológiai megoldás eredményezi a berendezés víztakarékos üzemelését. A mosófolyadék fűtéséhez villamos fűtőbetéteket, vagy kis teljesítményű gázkazánt alkalmazunk, a Megrendelő igényeinek megfelelően.

Öblítés

Az öblítés hasonlóan történik, mint a zsírtalanítás-foszfátozás. Az öblítő folyadékot is a gőzborotvával szórjuk ki. Az öblítőnek is van egy 1m3-es tároló tartálya, amely nem fűtött. A szórások közötti váltás lehet kézi, illetve félautomatikus rendszerű is. Kézi rendszer esetén a váltásokat a kezelő végzi, a megfelelő csapok nyitásával és zárásával. A kézi rendszer munkaigényes, viszont egy olcsóbb megvalósítást tesz lehetővé.

Félautomata rendszer esetén a váltásokat nyomógombokkal és mágnesszelepek segítségével lehet vezérelni. Az öblítés átváltásakor egy motoros pillangó szelep a kiszórt folyadékot az öblítőnek kialakított zsompba engedi (a zsírtalanító zsomp motoros pillangó szelepe pedig lezár).

A tartályból történő öblítés után egy friss vizes öblítést szoktunk javasolni, mely a szelepek átváltással a vízhálózatból történik. Ez a friss vizes öblítés kiegészíthető egy sótlanított vizes öblítéssel, mely esetben egy RO berendezést építünk a körbe ahol a friss víz mennyiséget egy mánesszeleppel lehet szabályozni, beállítani. A dion víz szórása is a gőzborotvával történik. A kiszórt friss-, vagy sótlanított víz az öblítő zsompjába kerül és onnan a zsompszivattyú segítségével az öblítő tartályba. Ez biztosítja a rendszer folyamatos friss víz ellátását.

Egyebek

A gyűjtőzsompok kialakítása a Megrendelő feladatát képezik, ehhez mindig adunk egy megfelelő adatszolgáltatást.

A keletkező szennyvizet mennyiségtől függően lehet:

 • elszállíttatni és semlegesíttetni
 • egy kisebb szennyvízkezelőben kezelni és kezelés után a csatornába elengedni

Mivel gőzborotvás rendszert kis munkadarab mennyiségek esetében szoktak alkalmazni, ezért általában a kezelt szennyvíz elszállítatása a leggazdaságosabb megoldás.

Egy gőzborotvás előkezelő berendezés az alábbi főbb és kiegészítő egységekből állhat:

 • 1 m3-es fűtött zsírtalanító tartály
 • 1 m3-es öblítővíz tartály
 • nagynyomású mosó berendezés
 • villamos fűtőbetétek, vagy gázkazán és szerelvényei
 • csövezések, csőszerelvények
 • elszívó ernyő elszívó ventilátorral, szabályzóval
 • kidobó légtechnika
 • rácsos padozat
 • komplett kabin felépítmény zárt rendszer esetén
 • búvárszivattyúk
 • villamos vezérlés, kezelő szervek, nyomógombok, vezérlő szekrény