Axiális ventilátorok

Falax-AVM-FalaxCS-AVMCS

A Falax-AVM típusú ventilátorok axiális fali szellőző ventilátorok. Ezek speciális változatai a „CS” jelű ventilátorok, melyek cső ventilátorok és csővezetékekbe lehet beépíteni őket. A fali szellőző ventilátorok minden olyan tér szellőztetésére alkalmasak, ahol a megfelelő légutánpótlás biztosítva van. A fali szellőzők jelleggörbéje a használatra ajánlott szakaszon meredek, így a rendszer tervezettől eltérő ellenállása a légszállítást (térfogatáramot) alig befolyásolja. Szellőztetésre a légcsere számtól függően, a kb. 50-100 m3-estől a néhány ezer m3-es termékekig alkalmasak. Több gép együttes alkalmazása esetén nagyobb terem szellőztetése is megvalósítható.

Jellemző felhasználási területek:

  • üzemcsarnokok
  • raktárak
  • üzlethelyiségek
  • konyhák
  • mezőgazdasági épületek
  • hűtőházak
  • terménytárolók, stb.

A fali szellőző ventilátorok, csak tiszta atmoszférikus levegő szállítására alkalmasak, szennyező, poros, maró hatású anyagokat és robbanásveszélyes gőzöket a levegő nem tartalmazhat. A szállított közeg hőmérséklete jellemezően -20 ℃ és +40 ℃ között lehet.

A kívánt légcsere akkor jön létre, ha az elszívott levegő pótlásáról gondoskodunk. Ahhoz, hogy a tér szellőzése jó legyen, a levegőnek át kell öblíteni a teret. Ezért a levegő utánpótlását ventilátorral a szemközti falon kell biztosítani. Igen sok fali szellőzős szellőztetés azért marad hatástalan, mert a ventilátor a légutánpótlást a saját oldalon kapja, így ún. rövidzárban üzemel és a térnek csak kis részében járatja körbe a levegőt.

Fűtési idényben az elszívott levegő, jelentős hőmennyiséget is eltávolíthat. Ezért gondoskodni kell a pótolt levegő fűtéséről.

A ventilátorok háza egy négyszögletes felfogó lapból, egy abból kiképzett tölcséres átmeneti részből, valamint egy hengeres toldatból áll. A ventilátor járókereke a hengeres házban forog. A házhoz rögzített motortartó lemez a külső oldalon van. A ventilátorház teljes egészében acéllemezből, hegesztett kivitelben készül. A hajtómotor a levegő áramlás felöli oldalán helyezkedik el. A járókerék közvetlenül a motor tengelyére van szerelve így a motor mögött, a ház hengeres részében található. A járókerék felszerelést miden esetben kiegyensúlyozás előzi meg.

A fali szellőzők vízszintes és függőleges tengellyel egyaránt üzemeltethetők.

A „Cs” jelű csőventilátorok szintén acéllemezből készülnek, cső alakú mindkét oldalon csatlakozásra alkalmas karimával ellátott házzal.