Szennyvízkezelők, olajleválasztók

Szennyvízkezelők

Minél nagyobb egy előkezelő rendszer (kádas, szórásos), annál valószínűbb, hogy helyi szennyvíz semlegesítéssel is foglalkozni kell. Ebben az esetben szoktuk beépíteni félautomata, automata szennyvízkezelő berendezéseinket.

A berendezések működés szempontjából lehetnek szakaszos és folyamatos üzeműek is. Különbség a két működés között, hogy a szakaszosnál egy tároló tartályban összegyűjtött, meghatározott mennyiségű szennyvizet kezel a rendszer, folyamatos üzemnél az előkezelő sorról érkező szennyvizek azonnal kezelésre kerülnek.

A szennyvízkezelés mindig a helyi, és a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően történik. Csatornába mindig csak kezelt és semlegesített szennyvizet lehet elengedni. A kiválasztott, kiszűrt anyagokat külön gyűjtjük, melyeket szakcéggel kell elszállítatni és semlegesíteni.

Automata rendszer esetén a kezelő feladata az időközi ellenőrzés esetleges leürítések elvégzése. Az automata rendszereket is PLC vezérli. Az előkezelő sorról a zsompszivattyú a kezeletlen szennyvizet egy (vagy több) gyűjtő tartályba továbbítja. Innentől a szennyvízkezelő berendezésé a fő szerep. A gyűjtőtartályból különböző berendezések (iszapprés, ferde lemezes ülepítő, pH adagolók, keverő berendezések, stb.) segítségével történik meg a szennyezet víz semlegesítése. Kézi rendszer, vagy félautomata rendszer esetén a kezelő személyzetnek több feladata van (egyes berendezések kézi vezérlése, szelepnyitások, zárások, stb.), viszont ez árban kedvezőbb berendezést jelent.

A szennyvízkezelő is mindig az alkalmazott előkezelési feladattól függően készül, tehát olyan berendezéseket tartalmaz, amivel az adott előkezelési feladata szennyvizeit tudja kezelni, semlegesíteni. A szennyvízkezelőket kompletten ajánljuk a hozzá tartozó vízjogi létesítési engedély elkészítésével együtt.

Egy szennyvízkezelő berendezés az alábbi főbb és kiegészítő egységekből állhat:
 • kezelő reaktorok sűrített levegős keveréssel (ide történik a zsompból a szennyvíz feladása)
 • ferde lemezes ülepítő
 • kúpos iszapülepítő
 • kavicsszűrő
 • szűrőprés
 • savas, lúgos hulladéktárolók
 • vegyszeradagolók és egyéb adagoló szivattyúk, vegyszertároló tartályok
 • szintmérők, szabályzók, nyomáskapcsolók, automata szelepek
 • keverő berendezések, rotaméterek, ellenőrző műszerek
 • biztonsági és egészségügyi berendezések (szemzuhany, stb.)
 • vezérlő szekrény, vezérlő elemekkel
Olajleválasztók

Az előkezelő berendezések a feladatuknál fogva a kezelt munkadarabokról eltávolítják a rájuk tapadt zsírokat, olajokat. Az eltávolított anyagok a kezelő kádakba kerülnek, melyek idővel feldúsulnak a beléjük került zsíroktól, olajoktól. Az olaj kiválasztására többféle megoldás is létezik függően a keletkező olaj mennyiségétől. Berendezéseinkhez általában szalagos, vagy leválasztó szűrőtartályos megoldást tudunk javasolni.

A szalagos verzió egy olcsó és egyszerű megoldás, főleg kisebb mennyiségű olaj leválasztására alkalmazható. A végtelenített szalag a tartályhoz van csatlakoztatva és egy lehúzóval van ellátva. A szalagra tapadt olaj a lehúzón áthúzva egy gyűjtőtartályba jut, melyet bizonyos időközönként az erre kialakított gyűjtőbe kell átönteni.

A szűrős leválasztó esetében a tartály olajos vizét a szűrőre ki kell keringtetni és a szűrőtartály végzi az olaj leválasztását a folyadékból. Ez a módszer a szalagosnál mindenképpen egy jobb hatásfokú rendszer, ezért árban is magasabb kategóriát képvisel.