Filteres leválasztású porszóró kabin

A porszóró kabin lemezelemekből építhető fel. A lemezelemek fekete lemezből, műanyag porszórt kivitelben, vagy műanyag lemezekből is készülhetnek. Az elemek csavarozott kötéssel kapcsolódnak egymáshoz, közöttük tömítőanyagot kell elhelyezni a légmentesség érdekében. A kabin tetején van elhelyezve az elszívó-ventilátor a hangcsillapítóval, és a filtertisztító szerkezet légtartálya. A kabin munkateréből a levegőt a porleválasztó filtereken keresztül szívja a ventilátor, az úgynevezett tisztalevegős-szekrénybe. A leválasztó filterek belsejében vannak elhelyezve a filter tisztító szerkezetek.

Az elszívást a kabin tetején elhelyezett ventilátor végzi. A ventilátor a már említett tisztalevegős-szekrényből szívja a levegőt. A tisztalevegős-szekrényre vannak felszerelve a porleválasztó filterek. Az elszívó ventilátor a kabinba irányuló folyamatos légáramot biztosítja a szóró nyílás teljes keresztmetszetén. Ez a légáram megakadályozza a kiszórt műanyag porfesték kiáramlását a munkatérből a helyiség légterébe. Az elszívott és megszűrt levegő a tisztalevegős-szekrényen, a ventilátoron, a hangcsillapítón, majd az utószűrőn keresztül juttatja vissza a helyiségbe.

Porszórás során a filtereken megtapadhat a porfesték, mely rontja az elszívás teljesítményét. Ekkor a porfiltereket le kell tisztítani. A porfilterek tisztítását a filterek belsejében lévő sűrítettlevegős rázószerkezet végzi. A lerázó szerkezet a porszóró kabin tetején lévő légtartályból kapja a sűrített levegő betáplálást. A rázás indításakor, a mágnesszelep nyitásával, nagy nyomással sűrített levegő áramlik a rázószerkezetbe, melynek hatására az a függőleges tengely körül forogni kezd és a tangenciálisan elhelyezett furatokból kiáramló levegő a filterekről eltávolítja a rátapadt porfestéket. A lerázó szerkezetet automatikus indítású. Az automatikus indítás légáramlás-érzékelő segítségével történik. Ha a légáramlás a beállított érték alá kerül, a lerázás automatikusan megindul.

A porszóró kabinban egy porgyűjtő tartály van kialakítva, ahová a filterekből lerázott porfesték lehullik. A porszóró kabinban lehullott porfestéket is ide kell összegyűjteni. Automata kabinok esetében a porgyűjtő tartályból történik a szóró eszközök (automata és kézi javító állások is) ellátása. Ebben az esetben a portartályban történik a por fluidálása is. Automata kabinok esetében a rendszerhez automata tűzoltó rendszert kell csatlakoztatni a tűzvédelmi előírásoknak megfelelően.

A szóró kabinból elszívott por/levegő keveréket a szűrőpatronok és az utószűrő megtisztítja a portól. A szűrés után a levegő portartalma a megengedett koncentrációt nem haladja meg, így az a terembe visszakeringtethető.

A szóró kabinban az alsó robbanási határkoncentráció (ARH) 20 %, azaz 10 gr/m3 porkoncentráció nem alakulhat ki hatékonyan működő elszívás mellett. A beépített differenciálnyomás-kapcsoló elégtelen elszívás esetén lekapcsolja a nagyfeszültséget és a szóró levegő ellátást, így megakadályozza a további porfesték kiszórását.

A nyitott porszóró kabin egy speciális eset, főleg nagy kiterjedésű munkadarabok szórása esetén lehet beépíteni. Csak egyedi esetekben javasoljuk, mivel a nagy nyitott felület miatt az elszívás nem annyira hatékony, mint egy zárt kabinban.

Igény szerint a porszóró kabinok kérhetőek lecsatolható gépészeti egységgel is. Gyors színváltás esetére a lecsatolt gépészeti egység helyére egy újat kell tolni. Ebben az esetben csak a kabin belső terét kell kitakarítani színváltás előtt.

Egy filteres porszóró kabin az alábbi főbb és kiegészítő egységekből állhat:
 • Porszórt (vagy műanyag) lemezes felépítmény
 • Elszívó ventilátor
 • Hangcsillapító
 • Filter
 • Filter tisztító szerkezet
 • Légtartály szelepekkel
 • Vezérlőegység DIN-szabvány szerinti kezelő szervekkel
 • Levegő-elkészítő egység
 • Légáramlás érzékelő
 • Portartály (kézi, vagy automata)
 • Automata tűzoltó rendszer (csak automata kabinnál)
 • Kezelő ajtók, oldalajtók